Mierea de salcâm este un produs apicol pur, cu un gust fin și delicat, apreciată pentru culoarea sa deschisă și consistența fluidă. Datorită conținutului ridicat de fructoză, se păstrează lichidă mai mult timp, fiind o alegere perfectă pentru îndulcirea naturală a băuturilor sau preparatelor culinare.
Durata de livrare: 1-2 zile
Este apreciată pentru gustul său fin, delicat, aproape neutru și pentru culoarea sa clară, transparentă. Proprietatea sa definitorie este rezistența extrem de mare la cristalizare, datorită conținutului ridicat de Fructoză.
Fructoza este principala componentă zaharoasă. Deoarece fructoza se cristalizează mult mai greu decât glucoza, mierea de salcâm rămâne în stare lichidă pentru o perioadă mult mai lungă (până la 1-2 ani), o caracteristică dorită de consumatori.
Înseamnă că nectarul dominant provine de la arborele de Salcâm (Robinia pseudoacacia). Această monofloralitate este esențială pentru a obține culoarea deschisă și aroma specifică.
Se recoltează primăvara târziu (de obicei, mai), pe o perioadă scurtă de 10-14 zile, atunci când salcâmul este în plină floare. Este una dintre primele și cele mai dificile culesuri.
Apis Ambra este numele de brand/comercial care garantează proveniența, calitatea și trasabilitatea acestei mieri de salcâm, indicând sursa specifică a produsului.
Asigură că mierea este naturală, crudă (neîncălzită excesiv pentru a-i păstra enzimele) și respectă standardele de monofloralitate (puritatea nectarului de salcâm).
Datorită gustului său neutru, este ideală pentru îndulcirea băuturilor calde (ceai, cafea, lapte) și a produselor de patiserie unde nu se dorește alterarea aromei dominante (spre deosebire de mierea de tei sau mană).
Este adesea recomandată pentru sistemul nervos (calmant ușor), este considerată a avea efecte benefice asupra aparatului respirator și este, de asemenea, foarte potrivită pentru persoanele cu sensibilitate gastrică, datorită acidității scăzute.
Nu, mierea (inclusiv cea de salcâm) nu este un substitut sigur pentru diabetici. Deși are un conținut mare de fructoză (care are un indice glicemic mai mic decât glucoza), rămâne un carbohidrat rapid și trebuie consumată cu moderație și sub supraveghere medicală.